https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЖива картина отпреди 151 години на дунавския кей в Русе в памет...

Жива картина отпреди 151 години на дунавския кей в Русе в памет на Ангел Кънчев

Русе почете паметта на Ангел Кънчев с възстановка. Дружество „Традиция“ върна времето със 151 г., когато революционерът загубва живота си на брега на река Дунав.

25 души се включиха в живата картина, която пренесе присъстващите в 5 март на 1872 г. – на русенското пристанище цари оживление. Търговци предлагат стоки на пасажерите, които се качват на парахода за Гюргево.

Сред тях е и Ангел Кънчев. Той пренебрегва предупрежденията на съратниците си и бърза за среща с емигрантските дейци на революционния комитет от другата страна на река Дунав. При проверката на документите обаче Кънчев е разкрит и за да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

След края на възстановката шествие, водено от Общинският духов оркестър, се отправи за официална церемония пред паметника на Ангел Кънчев на бул. „Славянски“, предава БНТ. Представители на местната власт и общественици положиха венци, а свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X