https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДемерджиев: Ако има завладяна държава МВР не е част от нея, главният...

Демерджиев: Ако има завладяна държава МВР не е част от нея, главният прокурор не може да бъде жертва

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно”. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

Той коментира изнесените данни вчера от прокуратурата, според които главният прокурор е обект на атаки от олигарси, че има заплашвани прокурори и съдии.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, уточни вътрешният министър.

Относно Красимир Каменов с прякора Къро Демерджиев поясни: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент.”

Запитан дали въпросният човек има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, той каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент.”

Иван Демерджиев обяви, че е поставил задача на регионалните дирекции всички хора с прякори да са обект на сериозна оперативна работа. Той обаче уточни, че арести може да има, когато се съберат доказателства за престъпления.

Демерджиев обяви, че се проверява публикация на сайта “Бърд”, според която началникът на отдел “Убийства” в дирекция на полицията работил за Христофорос Аманатидис – Таки. Той даде да се разбере, че се проверяват всички сигнали от граждани и медии за полицаи, които не изпълняват служебните си задължения.

Попитан, дали има данни чужди държави да се опитват да диктуват решенията на политици, министърът обяви, че тези твърдения трябва да се проверят от ДАНС.

В коментар за готвените опити за купуване на гласове, Иван Демерджиев каза, че полицията работи по-активно, но активизиране има и сред тези, които се опитват да подпомогнат победата на една или друга партия. До момента се работи по над 190 сигнала за такива случаи, има и 13 досъдебни производство, обобщи министърът.

По повод очакванията да има нов списък по закона “Магнитски” Демерджиев каза: “Каузата ми е да имаме разработки по всички, които попаднат в Магнитски 3. Не ни трябва Магнитски 3 или 4, а работа”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X