https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДемерджиев: Има данни за извършени престъпления от магистрати

Демерджиев: Има данни за извършени престъпления от магистрати

Когато встъпих в длъжност, имаше множество производства, които се бавеха необичайно много, а други пък бяха прекратени с неясни мотиви. След няколко разговора с прокуратурата, част от тези дела се задвижиха, но не всички. Това заяви пред народните представители служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В тази връзка той апелира депутатите да нанесат две законодателни поправки, за да бъдат разрешени тези проблеми.

Един от най-сигурните начини да се бори корупцията е публичността, за да може всеки един да се запознае с актовете на прокуратурата, т.е. да бъдат обществено достъпни, като това според мен ще дисциплинира представителите на прокуратурата, каза Демерджиев.

По отношение на взаимните обвинения между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов вътрешният министър подчерта, че в резултат от изявленията им се разбира, че има данни за извършени престъпления от магистрати. Той уточни, че към днешна дата магистратите могат да бъдат разследвани само от следователите, като посочи, че не е ясно до каква степен едно такова разследване би било обективно.

Ето защо, призовавам да се върне компетентността на ГДБОП да разследва магистрати. Това ще даде един истински контрол и алтернатива с повече инструменти да се следят повече процесите в съдебната власт. Всички видяхме, че притесненията ни относно съдебната система са били основателни. Сезирах министъра на правосъдието да бъдат проверени 13 производства, започнати от ГДБОП и впоследствие прекратени от обвинението. Той от своя страна сигнализира Инспектората на ВСС, откъдето заявиха, че не са открити нередности, обясни още силовият министър.

По думите му на 24 август м.г. е сезирал правосъдния министър по още 23 производства по опис на ГД “Национална полиция”, образувани през 2017, 2018 и 2020 г., при които отново се забелязва необичайно забавяне. Според Инспектора на ВСС обаче отново няма констатирани нередности.

Той допълни, че към областните дирекции на МВР залежават общо около 75 наказателни производства, по които не се предприемат никакви действия от страна на прокуратурата.

Това са твърде много случаи. Тук не влизат прекратените наказателни производства без ясни мотиви. Съдебната система е така устроена, че следствието може да отнеме производствата на полицията. Най-честите причини делата да бъдат оставени “на трупчета” са две – политическо влияние и сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Технологията е следната – производството се иззема от полицията, предава се на следовател, отиваше в бившото спецправосъдие, където биваха спирани. Сега голяма част от делата се връщат по прокуратурите по места, което ме обнадеждава, допълни Демерджиев.

След това силовият министър апелира депутатите да направят и необходимите изменения в НПК, за да не се позволява следствието толкова лесно да изземва дела от ГДБОП и ГД “Национална полиция”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X