https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбщина Русе обяви война на дрогата сред деца

Община Русе обяви война на дрогата сред деца

Община Русе се включи активно в кампанията „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“. Неин идеен организатор е журналистът Румен Николаев. На входа на Русе, непосредствено след ГКПП „Дунав мост“, и на изхода в посока София са инсталирани билбордове с мотото „Бъди свободен“. Тяхната цел е да привлекат вниманието на русенци върху проблема с разпространението на наркотични вещества сред тийнейджърите.

Поставянето на съоръженията е дело на ОП „Русе Арт“, а финансирането е от бюджета на Превантивно-информационния център, които участват активно в инициативата с лекции и занимания за подрастващите.

Дизайнът на плаката бе избран след проведен конкурс в русенските училища. Автор на визията е шестокласникът от ОУ „Любен Каравелов“ Вихър Даков. Доброволци разлепиха над 1000 постера с посланието на ключови места в града. След сканиране на QR-кода от плаката всеки може да влезе в страницата на инициативата и да получи подробна информация по темата.

Проектът започна в края на февруари. Организирано бе мащабно проучване за употребата на наркотици от младите хора. В анкетата се включиха 4292 ученици на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта, както и 3138 родители. Проучването показва, че над 7 процента от учениците в Русенско са употребявали наркотици.

В началото на лятото предстои по-мащабно събитие с посланията на кампанията.

Партньори в инициативата са и Областна администрация – Русе, РУО – Русе, РЗИ – Русе, ОД на МВР, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Центърът за психично здраве – Русе, УМБАЛ „Канев“, УМБАЛ „Медика“, както и други държавни и неправителствени организации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X