https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЛидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Европейските лидери одобриха в четвъртък купуването на 1 милион 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки, съобщава БНР.

Част от снарядите ще бъдат за сметка на армейските запаси, а други ще бъдат специално произведени.

Президентът Румен Радев подписа тази вечер Заключенията на Европейския съвет, въпреки че преди това изрази несъгласие с включени в тях постановки. Главното разминаване между думите и делата му е по въпроса за европейската помощ за Украйна срещу руската агресия.

“Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции “земя – земя” на Украйна и ако бъдат поискани, ракети”, се казва в заключенията на срещата на върха.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира.

“Няма изненади в изявлението на лидерите на ЕС за одобрение на съвместна схема за закупуване на боеприпаси за Украйна. Но това все пак е повратен момент за ЕС, който е създаден като мирен проект, а сега по същество навлиза в оръжейния бизнес за първи път в историята си, коментира европейската редакция на “Политико”.

Според изявлението на евролидерите целта е ЕС да достави на Украйна един милион снаряда през следващите 12 месеца. Част от тях ще дойдат чрез дарения от съществуващи запаси. Някои ще дойдат в резултат на обединението на 17 страни за закупуване на боеприпаси за Киев.

За да подпомогне покриването както на даренията, така и на новите покупки, ЕС ще използва финансиране от т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира, който не попада под забраната за финансиране на военни дейности от ЕС.

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, ЕС обеща 3.6 милиарда евро за финансиране на помощта за Украйна чрез фонда.

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани боеприпаси”земя-земя”, така и обикновени артилерийски боеприпаси. Изявлението също така посочва, че страните могат да се обединят, за да закупят ракети за Украйна, “ако бъде поискано”.

ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на ЕС в четвъртък за около 10 минути във видеообръщние, дадено от влаково купе, докато посещаваше градове в разкъсваната от война Украйна, каза служител на ЕС.

Говорейки във влака, Зеленски отправи това послание към лидерите на ЕС: “Ускорете доставката на оръжия, или в противен случай войната ще се проточи”, според източник на “Политико”.

Зеленски изрази благодарност за боеприпасите, които ЕС вече се е ангажирал да изпрати, но напомни на лидерите на ЕС, че всяко забавяне на доставката на боеприпаси, допълнителни пакети от санкции или приемането на Украйна в ЕС също ще отблъснат края на войната.

Според оценки на ЕС руските сили са изстреляли между 20 000 и 50 000 артилерийски изстрела на ден през последните месеци, докато украинската армия е ограничена до около 4 000 до 7 000 артилерийски изстрела на ден.

Утвърждаването на сделката стана бързо, като европейските лидери приключиха дебата за Украйна само за няколко часа, включително разговора с Володимир Зеленски по видео връзка.

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори.

Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите.

Преди срещата президентът Румен Радев заяви, че България ще постави условие произведени в България амуниции, продавани на други европейски държави, да не стигат до Украйна.

Той все пак призна, че София няма как да контролира какво ще се случи с военната продукция, след като тя бъде доставена на купувача.

Унгария също казва, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, но заявява, че няма да пречи на другите държави да правят това, като блокира споразумението.

Представители на ЕС приветстваха и решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста на Владимир Путин.

“Това е много важно и променя играта“, каза Борел: “Нека видим практическите последици от това. Ако президентът Путин пътува до една от повече от 130-те държави, които са признали МНС договор, той трябва да бъде незабавно арестуван”.

Утре участниците в Европейския съвет ще разговарят с ръководителите на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донахю.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X