https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДимитър Стоянов: България няма как да предостави 155-мм муниции на Украйна

Димитър Стоянов: България няма как да предостави 155-мм муниции на Украйна

България няма как да предостави 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, тъй като не разполага с такива, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на БНТ.

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се надява, след като бъде реализиран проектът за нови артилерийски гаубици, да имаме такива.

“Ако частни компании от българския военно-промишлен комплекс имат капацитет да произвеждат такива, тези фирми сами решават с кого да търгуват и за кого да изнасят, но това минава през решение на Комисията към Министерството на икономиката”, напомни той.

Стоянов обясни решението на Министерство на отбраната и на служебното правителство да предаде боеприпаси за 350 млн. лв. на ВМЗ-Сопот, за да получи новопроизведени. Той изтъкна, че това се прави с цел обновяване на военновременните запаси и допълни, че това е залегнало в решението на Народното събрание за оказване на подкрепа за Украйна. Министърът на отбраната коментира, че не може да каже какво ще прави ВМЗ-Сопот с тези снаряди.

Стоянов коментира и решението на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава.

“Ставаме свидетели на едно изнасяне на ядрени оръжия, но по моя оценка няма риск от употребата му на този етап”, заяви още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X