https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВоенният министър разкри може ли да бъдем нападнати като най-близка натовска държава

Военният министър разкри може ли да бъдем нападнати като най-близка натовска държава

“Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи в страна-членка на ЕС. Украйна не е членка на ЕС”. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в предаването „Здравей, България”.

„С решението на МС от 16 февруари се взема категорично отношение по изпращането на наши военно служещи – един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Няма решение за изпращане във военнослужещи в Украйна”, категоричен е министърът.

Той отново подчерта, че не може да има секретно решение за изпращане на военнослужещи в Украйна.

„Не може да има такова секретно решение. Трябва да има решение на НС. Няма натиск за такова решение. То е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Стоянов беше категоричен, че България следва общата политика на ЕС.

„Решението е да се предоставят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива складови наличности и няма как да ги предоставим на Украйна. Няма как да се включим в това решение. Производството на тези снаряди ще отнеме повече от година. Нямаме складова наличност и това е причината ние да кажем, че не може да участваме в това решение. ВМЗ Сопот няма способности да произвежда този тип снаряди“, обясни министърът на отбраната.

„България не може и не трябва да спира подкрепата на други държави за Украйна. Затова подкрепяме общата политика, но не можем да изпратим нещо, което нямаме. Не считам, че водим различна политика от тази на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание за изпращаме на оръжие на Украйна и го изпълняваме“, заяви той.

„Няма как да намаля количеството на боеприпаси в нашите складове и да намаля запасите на армията. Дали сме това, което е било в повече. Това, което е под нормативното няма как да го дадем. Полша имат 30 самолета МиГ-29, но дават 4. Те имат 48 F-16. Това е огромната разлика между тях и нас“, аргументира се той.

Попитан с колко самолета пазим въздушното си пространство той отговори, че тази информация е секретна, но добави, че се пази с толкова, с колкото трябва.

Министърът беше категоричен, че се лети безопасно, въпреки че не получаваме поддръжка на машините от Русия.

На въпрос възможно ли е България да бъде нападната като най-близка натовска държава, Стоянов отговори, че такива анализи са правени, разработват се нови планове, но не може да каже повече, тъй като и това е секретна информация.

„Не смятам, че има пряка заплаха за България. Не смятам и че ще се използва ядрено оръжие. Това означава край на света“, заяви той. Неговата прогноза за края на войната е, че тя ще продължи дълго и ще е война на изтощението.

„Трудно е да се предскаже какъв ще е изходът“, добави той.

Относно задържането на Владимир Путин, той каза, че едва ли Путин ще дойде в България, за да го задържим.

„Обсъждаме нещо, което е хипотетично. Не съм министър на правосъдието“, отговори Стоянов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X