https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЖалбата за Летище Русе няма да бъде разглеждана в съда

Жалбата за Летище Русе няма да бъде разглеждана в съда

Административен съд- Русе остави без разглеждане жалбата, подадена от деветима русенци, с която се оспорва като незаконосъобразно решението на Общински съвет – Русе относно учредяване на безвъзмездно право на ползване на Летище Русе. Нито един от жалбоподателите не е посочил какъв е неговия пряк и личен интерес и как той непосредствено е засегнат. Прекратено е и производството по административното дело.

В жалбата се искаше от съда да отмени решението като постановено в противоречие с материалния закон и при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. От своя страна Общинският съвет е изразил становище за недопустимост на жалбата, като се твърди липса на правен интерес. По делото е постъпила молба от „Еърпорт Русе“ ООД да бъде конституирано като заинтересована страна, както също е разгледан въпроса с недопустимостта на жалбата и се иска от съда делото да бъде прекратено поради липса на правен интерес на „оспорващия“.

С определение съдът е указал всеки от жалбоподателите да ангажира доказателства относно наличието на правен интерес (пряк, личен и непосредствен) от обжалване на решението на ОбС-Русе. Със същото определение съдът е предупредил жалбоподателите, че при неизпълнение на указанието на съда жалбата ще бъде оставена без разглеждане, като производството ще бъде прекратено.

В указания срок е постъпила молба само от един от жалбоподателите в лично качество и в качеството на пълномощник на още двама души. В молбата на практика не са изложени нови факти и обстоятелства.

Останалите жалбоподатели не са представили доказателства нито в определения от съда срок, нито до момента на постановяване на настоящия съдебен акт, предава Русе Медиа.

Нито един от жалбоподателите, оспорили процесното решение на ОбС Русе, няма правен интерес от оспорването по предвидения ред.

Нито в сезиращата съда жалба, нито впоследствие в представената молба се съдържат доказателства за наличие на пряк, личен и непосредствен интерес за всеки от жалбоподателите, независимо от факта, че съдът с определение от 09.03.2023 г. е предоставил възможност за ангажиране на доказателства в тази насока. Нито един от жалбоподателите не е посочил какъв е неговия пряк и личен интерес и как той непосредствено е засегнат. Визират се бъдещи несигурни събития, като не се твърди, че някой от жалбоподателите има инвестиционни намерения във връзка с тези имоти, свързани с предоставяне на летищни услуги или по какъвто и да е друг начин.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X