https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков: Въпреки трите кризи Русе се развива мощно

Пенчо Милков: Въпреки трите кризи Русе се развива мощно

Навръх празника на Русе кметът на града Пенчо Милков заяви, че се гордее  с начина, по който работи общината през тези 3 г. и половина. Може да се говори за модела “Русе”– без агресивно противопоставяне и политически популизъм, казва кметът на града пред “23 часа”.  Ето и цялото интервю:

– Г-н Милков, какво е да си кмет на град като Русе, наричан малката Виена?

– Това е мисия, която изисква да бъда в пределна мобилизация мисловно и физически. Постоянно. Само така мога да служа на русенци и да изпълнявам важните за общността ни проекти. Действаме, за да се случат много неща, които хората очакват, необходими са и дълго не са правени. Това е и възможност да осъществя смели идеи, и огромна отговорност да пазя града и хората във време на трудности.

– Наричат Общинския съвет местен парламент – вие сте били и общински съветник преди, имате опит и като депутат, кажете кое е по-трудно? Колко крехък е балансът между съветниците от различните политически сили и как се постига?

– За сравнение не може да става въпрос, а по-скоро за натрупване на опит.

Ключовото е дали човек има изявена обществена позиция и доколко е готов да участва в процесите

Не само с писане в социалните мрежи, недоволство или протести по площадите. И трите неща съм правил, но накрая трябва да предприемеш крачката и да се включиш. Когато виждаш, че процесите не се развиват добре за града ти, за местната общност, за хората, които са ти скъпи, и за държавата, трябва да си активен.

Дейността като общински съветник от 2011 до 2017 г. ми показа как работи общината, какви са основните ѝ проблеми. Като народен представител вникнах в работата на държавата, а като кмет използвам всички познания, които съм натрупал предварително. Развивах се и като адвокат и юрист, което сега много ми помага, защото всички идеи и решения, за да се превърнат в реалност за гражданите, преминават през един юридически код – наредби, заповеди и др.

Не знам дали другаде има такъв шарен Общински съвет като в Русе. Не съм правил проучване, но с 51 съветници от 9 различни политически партии си представяте колко е сложна амалгамата.

В работата си като кмет налагам тон и действия на единение в името на нашата общност. Не чертая граници, а търся винаги допирателните линии.

Не живеем в утопичен свят, където 51 съветници подкрепят нашата линия на управление и политика, но се радвам, че за най-важните решения за Русе Общинският съвет е гласувал единно

В другите ни действия се формират достатъчно големи мнозинства от политически сили, които на парламентарно ниво трудно биха си представили да работят заедно. Ето как каузата “Русе” може да обединява.

– С какво от работата си като кмет за тези 4 г. най-много се гордеете?

– Мисля, че до момента съумяхме да опазим Русе през трите най-големи кризи. Не само пандемията, която съществено засегна начина ни на живот, но и войната – ние сме граничен град, както и тази политическа нестабилност, непрекъснатите избори, смяната на правителства и липсата на ясна държавна политика в този период. Същевременно през последните години Русе се развива бурно в няколко сфери – възстановяване на градската среда, ново строителство, мерки в подкрепа на родителството. Тоест ние отчитаме едно мощно развитие въпреки кризите.

Гордея се и с начина, по който работи община Русе през тези 3 години и половина. Определено може да се говори за модела “Русе” – без агресивно противопоставяне и политически популизъм. Единни сме по важните въпроси и успяваме да вървим напред.

Няма обществени поръчки, които се правят за или против конкретни фирми, няма воюване срещу политически партии или инакомислещи

Опитвам се да налагам дух на единение в общината в името на любимия ни град.

Мога да кажа, че успяхме да привлечем вниманието на държавата към Русе, защото са отпуснати значителни средства за решаване на наши болни проблеми като строителство на тир паркинг, детска градина, спортна зала с басейн и др. Проблемите на Русе вече са проблеми на България, но и възможностите, които Русе дава, са възможности за цялата страна.

– Днес, 6 май, е празникът на Русе. Какво ще пожелаете на съгражданите си?

– Скъпи русенци, прекрасният ни роден Русе празнува! Малката Виена, Градът на първите неща, Вратата към Европа… Думите рядко успяват да опишат палитрата от духовни, културни и природни богатства, и вдъхновяващите личности, с които сме благословени в дълголетната си история. Силно послание към всички нас е датата 6 май, с която е свързан градът ни под покровителството на Свети Георги. Символ на храбростта, която родните ни воини са проявявали в битки и сражения. Винаги с България в сърцето. Нека примерът им осветява пътя ни и ни дава кураж да поглеждаме над делничните проблеми. Пожелавам ви да развиваме чувството си за единност и общност. Да се държим заедно с обич към родния край. Да бъдем горди! Дължим го на прекрасното място, в което сме родени. И на славния път, очертан от храбреците. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, РУСЕ!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X