https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса - Русе е на...

Пенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса – Русе е на първо място по социални услуги, растат инвестициите

“Стремя се да съм винаги свързан с русенци. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на хората”, казва кметът Пенчо Милков в интервю за “24 часа”. “За повече от 4 г. в Русе не е стъпило нито едно производствено предприятие, което не се съобразява с екологичните изисквания”.

– Г-н Милков, колко често се разхождате пеша по улиците на Русе, не само в централната част?

– Стремя се да съм винаги свързан с русенци, близък и достъпен до тях, както и с хората от малките населени места в община Русе. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на русенци, да виждам как живеят и пред какви конкретни предизвикателства се изправят. Искам работата на общинския екип да отговаря на потребностите на хората и да има подобрение на качеството на живот в красивия ни град.

– Какво ви казват първо хората, когато ви спрат на улицата – оплакват ли се от нещо, критикуват ли ви, хвалят ли ви, искат ли нещо?

– Срещам различни реакции от хората, когато ме спират на улицата. Някои имат оплаквания и критики по конкретни градски проблеми и настояват да бъдат незабавно решени. Други оценяват положително видимите промени в развитието на града, благодарят за конкретни проекти и инициативи. Мнозина ми дават предложения за подобрения или нови идеи за благоустройството на Русе.

Приемам позицията си на кмет като изключителна отговорност и съм отворен към всички гласове. Стремя се към тези ежедневни срещи, защото са ми безценен ориентир как да действам още по-ефективно в полза на русенци.

– Кои ще са приоритетите ви в работата през този мандат?

– Продължаваме да работим за преобразяването на Русе, като се фокусираме върху някои ключови приоритети.

Един от тях е подобряването на инфраструктурата. Съсредоточили сме се в микроградската среда – ремонт и поддръжка на улиците, площадите и тротоарите, обновяване на алеите в парковете, нов живот на фонтаните. Продължаваме и с облагородяването на междублокови пространства, за които сме отделили значителни средства.

Важно е да кажа, че налагаме строг контрол върху строителните дейности, финансирани от община Русе, за влагане на качествени материали и за качествено изпълнение в срок. Редовно се правят инспекции, на много от които присъствам лично. При установяване на недостатъци фирмите ги отстраняват за своя сметка.

С екипа ми ще продължим да работим за подобряване качеството на въздуха в Русе и опазване на зелените площи. Противопоставянето на промишлените замърсители и поддържането на общинските станции за контрол на чистотата на въздуха са наши неизменни задачи. Осигурили сме цялата налична информация от измерванията да продължи да бъде достъпна за гражданите.

Разширяваме програмите за замяна на битовите отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, с газови и пелетни камини и климатици.

Обновяваме и автопарка на обществения транспорт, като немалка част от превозните средства на общинското предприятие вече са електрически. За повече от 4 години в Русе не е стъпило нито едно производствено предприятие, което не се съобразява с екологичните изисквания.

Приоритет ни е и насърчаването на местната икономика и нови работни места за русенци чрез подкрепа на компании, които искат да се установят тук. В Русе имаме добра инвестиционна среда, която ще развиваме активно. Виждате, че доста компании инвестират тук, изгради се и т.нар. автомобилен клъстер.

Русе е един от малкото градове в България, където от бизнеса не се чуват оплаквания за липса на инвестиции и възможности за развитие.

Ключова грижа е и подобряването на качеството на образованието, здравеопазването и социалните услуги. Ще продължим с реновирането и поддръжката на детските градини и ясли, на дворовете и подстъпите към тях, както и изграждането на детски и спортни площадки. Всяка година провеждаме кампании за малките деца за скрининг на очите, зъбите и гръбначните изкривявания, имаме и програма за подкрепа на кърменето и съвети към младите, както и програма за асистирана репродукция. В края на март увеличихме и средствата за финансова подкрепа за всяко второ дете и близнаци.

Относно социалната насоченост – с предлаганите 49 социални услуги Русе е на първо място в страната.

Градът ни има голяма културна слава и имаме важен ангажимент към развитието на културните институции с подкрепата на общината. Отделяме сериозен ресурс за тях, за да се радваме на богат и разнообразен културен живот. С новия бюджет увеличихме подкрепата за читалищата от община Русе, за да ги съхраним не само като важни институции, но и като духовни общности.

Добре известна е и русенската спортна школа, която ни дава огромни поводи за гордост.

Развиваме спортната инфраструктура и ще продължим да организираме различни събития, за да подкрепим здравословния начин на живот и активността.

– Община Русе в две поредни години зае водещата позиция в цялата страна в класацията “Индекс на местната система за почтеност” на световната коалиция за борба с корупцията “Прозрачност без граници”. Това е признание и за вас в лично качество, как оценявате тази награда?

– Това е чест и отговорност. Много радващо признание, защото е плод на всекидневните ни усилия общината да е, както обичам да се изразявам, “стъклена сграда”. Прозрачна в дейността си, с предоставения на гражданите достъп до деловодната система, с който те в реално време проверяват развитието по преписките си, със седмичните отчети, които са общодостъпни на официалния ни сайт и във фейсбук. Интегрирахме десетки електронни услуги, правим анкети за обратна връзка от гражданите, годишни отчети за управлението, поддържаме актуална страница с инвестиционни намерения за Русе и много други.

По отношение на достъпността и дигитализацията беше създадена и обогатявана географска информационна система с подробна информация за пространственото местоположение на обекти и терени на територията на града, тяхното предназначение, а ако са общински – отдават ли се под наем, или се продават.

На фона на този дефицит на доверие към институциите в страната, който наблюдаваме от години, следваме нашата мисия – откритост, прозрачност и почтеност към гражданите на Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X