https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯсен Тодоров: Изглежда, че Сарафов направи опит за преврат в прокуратурата

Ясен Тодоров: Изглежда, че Сарафов направи опит за преврат в прокуратурата

Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров определи мотивите за искането за отстраняването му, внесено от неговия началник и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, като “неотговарящи на истината”. И допълни, че именно Сарафов е направил опит за преврат в прокуратурата.

Тодоров категорично заяви, че взривът срещу кортежа на обвинител номер 1 е било “атентат, терористичен акт, опит за убийство – категорично взрив, поставен да убива”.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение. Това твърдят от Федерацията на ционистите у нас. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Тезата потвърди и Ясен Тодоров. По думите му израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е „погледнал”. Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни Тодоров. И подчерта, че експертът сам е предложил помощта си за разследването на опита за покушението.

“Пред БТА Сарафов заяви, че едва ли не аз и Гешев сме на страната лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен. Аз веднага си зададох въпроса къде е бил г-н Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил съгласен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката”, коментира Тодоров. И допълни, че той самият е реагирал емоционално на тези изявления, което вероятно е подразнило Сарафов и го е накарало да поиска оставката му.

По информация на Тодоров апелативни прокурори са заявили, че не са подписвали публикуваното на сайта им искане за отстраняване на Гешев. “Имало е обаждания до всички ръководители на апелативни прокуратури да правят това нещо”, заяви още зам.-шефът на националното следствие.

Според него държавното обвинение не трябва да допуска политиката да му влияе. Тодоров коментира и заявката на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, че ако заеме поста, веднага ще поиска отсраняването на главния прокурор. “Считам това за абсолютно недопустимо, тъй като нарушава принципа за разделение на властите”, заяви зам.-директорът на НСлС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X