https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСъюзът на съдиите: Гешев, Сарафов, Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Съюзът на съдиите: Гешев, Сарафов, Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Съюзът на съдиите: Гешев, Сарафов, Тодоров да бъдат отстранени незабавно

Съюзът на съдиите в България призова Висшият съдебен съвет да отстрани незабавно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. След тези действия, те призовават всички членове на ВСС също да освободят постовете си и да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС.

В позиция до медиите от съюза посочват, че „многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“.

Те посочват, че развитията от последните дни не допринасят за укрепването на авторитета на съдебната власт, а напротив – „сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия“.

Съдиите посочват също, че след взрива до кортежа на Иван Гешев ВСС категорично е отхвърлило идеята да обсъди случилото се, но на 12 май – след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви намерението си да иска оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС – в част от мнозинството е настъпила „магическа и радикална промяна“.

От съюза изреждат и някои от скандалите в прокуратурата.

„Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, посочват от съюза.

„Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми“, допълват от съюза.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X