https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМинчев: Не мисля, че някой от депутатите на ПП-ДБ ще подкрепи кабинет...

Минчев: Не мисля, че някой от депутатите на ПП-ДБ ще подкрепи кабинет „Габриел”

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове за реализация, гледайки разговорите, които ГЕРБ-СДС водеха с ДПС, „Има такъв народ” и БСП. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от БСП казаха, че спират разговорите. Това може да е случайно събитие, но по-скоро се съмнявам. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Той смята, че страната има нужда от редовно правителство. От ПП-ДБ обаче категорично затварят вратата за подкрепа на правителство с първия мандат. „Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще подкрепи, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел”, заяви Минчев, който също ще гласува „против”.

Въз основа на вече заявената подкрепа за първия мандат от ДПС и ИТН, според него шансовете за реализиране на папката не изглеждат особено големи. „Това са 116 народни представители. Те не са достатъчни. Не ми изглеждат добри перспективите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица”, е мнението му.

По думите на Минчев подкрепа обаче може да дойде под друга форма – отсъстващи депутати, които да свалят необходимия брой гласове, за да бъде избран кабинет. „За да стане през липсващи народни представители, това трябва да са девет души. Струва ми се сложно, но да видим”, коментира той.

Депутатът от ПП-ДБ посочи, че целта на едно конституционно мнозинство е да постави фокус върху конституцията. „Тази седмица стана още по-очевидно колко необходими са промените в конституцията, особено в частта „съдебна власт”. Взаимовръзката между политика и съдебна власт трябва да бъде прекъсната. Тя, като че ли, е заложена в настоящата конституция, най-вече през безотчетната и безконтролна фигура на главния прокурор”, допълни Минчев.

„Дори препратката на Иван Гешев към ДПС е скандална по своето съдържание. Да кажеш, че са те предали. А то не би трябвало да има такава връзка между главен прокурор и политическа сила в парламента. Тя да го подкрепя, че после да го предава. Това не отговаря на никакви стандарти за правосъдие”, категоричен е народният представител.

Относно евентуален втори мандат, Минчев заяви, че не са обсъждани промени в проектосъстава на кабинета „Денков”, анонсиран преди няколко седмици. „Дори да има някакви, те ще бъдат доста обосновани, с оглед работата, която целим да свършим”, поясни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X