https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДепутатът Иван Белчев пита министъра на вътрешните работи за буферния паркинг в...

Депутатът Иван Белчев пита министъра на вътрешните работи за буферния паркинг в Русе

Народният представител от “Продължаваме промяната-Демократична България” от Русе Иван Белчев е изпратил въпроси до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с проблема, който засяга превозвачите и собствениците на тир паркинги в района около ГКПП “Дунав мост”.

След публикации по темата депутатът пита защо организацията за преминаването на държавна граница е поверено в ръцете на частна фирма и как се информират шофьорите на камиони, че е нужно да се преминава през буферния паркинг, за да се издаде пореден номер за преминаване на държавната граница.

“След пускането в експлоатация на новия буферен тир паркинг през май 2023 г. с капацитет над 700 превозни средства, се появи опасение относно начина за преминаване на граничния контролно-пропускателен пункт “Дунав мост”, свързан със задължението камиони да влизат в новия буферен паркинг за получаване на пореден номер за преминаване на границата. На подхода към ГКПП “Дунав мост” посока Румъния се извършва проверка от служители на буферния паркинг, дали регистрационния номер на даденото превозно средство фигурира в системата. Ако не фигурира, същите тези служители не допускат камина да продължи пътя си към границата, а той се насочва към буферния им паркинг за получаване на пореден номер.

Тази система за ред е разработена за нуждите на буферния паркинг по задание на Община Русе. Системата трябва да обхване всички паркинги, но въпросът е оставен на разговори между частните юридически лица и все още няма решение. Важно да се уточни, че според представител на новия буферен тир паркинг, получаването на пореден номер, не е свързано със заплащане или задължително влизане във вътрешността на паркинга, защото такъв номер се получава преди самото съоръжение.

Собственици на другите тир паркинги в района, които досега са осигурявали престой на камиони, се оплакват, че работата им значително е намаляла, защото те не издават поредни номера за преминаване на границата. Тоест въпреки желанието им да са част от една по-обширна паркинг мрежа, те са пренебрегнати.

Съществува нужда от по-ефективна система, която да взема под внимание потребностите на всички участници в процеса – система, която да позволява на шофьори на камиони да си вземат пореден номер за преминаване през ГКПП „Дунав мост“ чрез мобилно приложение от личния си телефон. Мобилното приложение би следвало да показва кой пореден номер преминава границата в момента и ориентировъчно време до достигане на личния пореден номер, за да може шофьорът да прецени къде да изчака. Такава система би могла да се използва за преминаването през всички гранични пунктове, където има засилен трафик и би насърчила създаването на буферни тир паркинги в цялата страна, а не само в непосредствена близост до границата”, коментира Иван Белчев.

Депутатът очаква отговор от министъра следващата седмица.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X