https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът Румен Радев ще участва в откриването на междусистемната газова връзка България-Сърбия...

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на междусистемната газова връзка България-Сърбия в Ниш утре

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш утре. Радев ще бъде на работно посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, съобщиха от прессекретариата на президента.

В събитието ще участват президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Преди това държавният глава Румен Радев ще има двустранна среща с президента Александър Вучич.

В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които 62 км са на българска територия.

В петък министър-председателят Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов инспектираха съоръженията по междусистемната газова връзка България-Сърбия на газоизмервателна станция “Калотина”. Акад. Денков заяви, че интерконекторът дава възможност, ако настъпи криза, България да получи природен газ от западна посока, като, по думите му, това осигурява разнообразие и възможности. “Това, което прави интерконекторът България-Сърбия, е основно да помогне на Сърбия да се чувства спокойна, че ако стане нещо по отношение на “Южен поток”, тя има алтернатива”, добави премиерът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X