https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораХристо Иванов: Разговорът ни не е с Габриел, а с Бойко Борисов

Христо Иванов: Разговорът ни не е с Габриел, а с Бойко Борисов

“Госпожа Габриел не заслужава да бъде използвана за говорител на подобна позиция: да отказва преговори по изключително важни за страната и партньорите ни теми, да хвърля голословни твърдения за противоконституционност на нашите задълбочени предложения, без да може да формулира каквато и да било алтернатива.

Не заслужава да бъде изтиквана напред, така че зад гърба ѝ да се прикрие едно статукво в съдебната власт, службите и регулаторите, което, сигурен съм, не ѝ харесва. Призовавам за разговор с аргументи и алтернативи, а не с емоции и прилагателни. Време е да се поемат ясни ангажименти за реформи и да спре разиграването. И това е разговор с господин Борисов”.

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред “Дневник” във връзка с реакцията на вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която в сряда заяви, че няма да подпише предложения от ПП-ДБ меморандум за съвместно управление с ГЕРБ.

Христо Иванов бе единственият депутат от ПП-ДБ, който не бе коментирал темата, а вчера в последния момент дори отказа интервю пред bTV.

По думите му е аритметично възможно да възникне друго мнозинство в настоящия парламент:

“Това обаче ми се вижда самоубийствен сценарий за тези, които ще влязат в него. Наскоро господин Борисов каза, че “Възраждане” не била проруска партия, но пък те се появиха в Москва. От тази гледна точка ми се струва, че определени опции изчезнаха. Идеята да възстановят конструкцията с БСП и “Има такъв народ”, която – това често се забравя – беше готова и само обратът с Гешев я провали, също би била напълно непродуктивна. Впрочем, това ще бъде реалността и след едни избори. Да не говорим за избори, в които отново централна тема ще бъде ролята на ДПС”, обясни още Иванов.

Според него да спрат преговорите би било престъпна отговорност.

“Вярвам, че след известно време за успокояване на емоциите и избистряне на стратегическата яснота ще започнем сериозен разговор по всички теми и предложения, залегнали в меморандума, и ще стигнем до подробни писмени ангажименти по тях. Оформлението и заглавието са без значение”, добави депутатът.

По думите на Христо Иванов няма как ГЕРБ и ДПС да принудят правителството да работи, въпреки желанието му да подаде оставка.

“Никой не може да принуди едно правителство, което е изчерпало политическия си ресурс, да работи. Това е ситуация, която и самите ѝ автори много трудно ще могат да обяснят. От тази гледна точка реалният, отговорният сценарий е на 6 март акад. Денков да си подаде оставката, както той сам казва, че ще направи. И максимално бързо да се разберем по всички елементи, които са необходими, за да може да бъде избрано правителство с премиер Мария Габриел. Това управление трябва да отговори на въпроса как продължава борбата с корупцията, как продължава съдебната реформа, как реформираме службите и как попълваме регулаторите по начин, който е обществено убедителен. Ако договорим отговорите на тези въпроси, не виждам защо трябва да разсъждаваме върху някакви екзотични, граничещи с извращението сценарии, в които акад. Денков подава оставка, но тя не се приема”, каза депутатът.

На въпрос дали заради поста на министър на външните работи се развали разбирателството с ГЕРБ, Христо Иванов отговори:

“Защото разговорът се водеше предимно през медиите, а нямаше структуриран процес, по който да се обсъди съществото на нещата. Въпросът не е до нечии лични претенции, а да се намери структурно решение как и двете страни да могат да запазят своето участие в институционалния външнополитически диалог и това да гарантира, че той е балансиран. Забележете: изниква спор между нас и ГЕРБ-СДС, чисто вътрешнополитически. Госпожа Габриел не само, че не разговаря с нас и се обръща към обществото едва след като е запознала чуждите посланици със своята чисто партийна гледна точка. Това става в МВнР, не в централата на ГЕРБ. Не знам какъв по-добър пример може да бъде даден за проблема, който поставяме. Политиците зададоха този тон на разговора през медиите, не обратното. Досега публично той е бил най-вече за външното министерство”, като допълни, че предложенията в меморандума са поставяни и публично, и във вътрешната комуникация. Но досега не могли да получат дефинитивен, ангажиращ отговор.

“Вероятно, статуквото е твърде удобно за нашите колеги. Надявам се сега, след като отминат малко емоциите, да разберем, че обективно е невъзможно да продължим да споделяме отговорността за управлението, без да сме сме постигнали конкретни ангажименти как да променим това статукво. Този процес трябва да включи и разговор за актуализирана версия на законодателната и управленската програма, в които да очертаем актуализираните си политически амбиции за всички сектори на управлението”, каза още Христо Иванов.

По думите му всички все още чакат от акад. Николай Денков и Мария Габриел окончателната им оценка за работата на отделните министри, за да се пристъпи към разговор за персоналния състав. Иванов уточни още, че ПП-ДБ са склонни да коментират механизъм за съгласуване на всички решения.

“Разбира се, че е възможно да коментираме и такъв тип механизми. Аз още през лятото предлагах да разговаряхме за много по-цялостна структура на процеса на взимане на решения. Не виждам проблем тази тема да бъде поставена, да се намери някакво решение. Въпросът не е кой какво е направил през лятото, а дали сега ще съумеем да договорим работеща формула, или ще продължаваме да се държим по начин, който да дестабилизира страната в изключително сложен момент – и вътрешно-, и външнополитически”, обясни депутатът.

Според мнението му управленската конструкция очевидно е в режим на сериозна изключителност от нормалните правила – доразвива се и се доадаптира от гледна точка на това, което се оказва възможно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X