https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВладислав Горанов: Най-доброто предстои

Владислав Горанов: Най-доброто предстои

“Накрая всичко ще бъде наред и ако ви се струва, че не е, значи това не е краят. Най-доброто предстои”, заяви бившият финансов министър Владислав Горанов в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Проблемът, свързан с прекъсване временно на взаимоотношенията бе, че управлението, което се предложи беше относително некачествен. Натрупа се обаче комуникация. Най-добрата новина е, че има комуникация. В ГЕРБ отдавна сме разбрали, че да използваш крайни епитети не е правилният начин. В последните няколко месеца се разбра, че алтернатива няма и каквото и да изрекат, ще трябва да плащат цената за думите си. В последно време гледат да се побират. Урокът е, че България никога повече няма да има парламентарно мнозинство от една партия и ще трябва да търсят мостови помежду си. За мен изборите са най-доброто решение, особено заради натрупаното напрежение в последните месеци”, обясни той.

„Няма причина да ни отдалечава от еврозоната, напротив – приближава ни. Бюджетът, който е направен в тази сложна обстановка е твърде щедър и може да доведе до инфлационен натиск. МВФ казва, че този бюджет, ако се изпълни по начина, по който е приет, ще доведе до по-висока инфлация. Нашият единствен проблем за влизане в еврозоната е по-висока инфлация. Иначе България ще има правителство. То ще има за цел еврозоната. Инфлацията винаги е била проблем във финансовата политика от последните 2-3 години. Имаме грешна фискална политика, която ни води до проинфлационен натиск”, изрази опасенията си бившият финансов министър на ГЕРБ.

„Когато сме правили бюджет сме спазвали всички правила. Има принципи на фискално управление, които са заложени в пакта за стабилност и растеж, който е приет от ЕС. Човек трябва да се разпростира според чергата си. За да отиде бюджетът на дефицит, това трябва да става само при сериозни икономически кризи и за да поддържа някакви стратегически цели, свързани с инвестиции или възстановяване на икономически растеж. Няма никакви причини да си мислите, че можете да финансирате пенсии с дълг или да променяте пенсионният модел и да създавате несправедливост в него. Голяма част от пенсионирате са демотивирани да се осигуряват справедливо, защото получават еднакви пенсии. Тепърва ще се говори за това”, изтъкна Горанов.

По повод разривът в коалицията между Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ГЕРБ, Горанов заяви: „Качеството на управление беше толкова ниско, че голяма част от партиите бяха притиснати до стената. Ние нямаме особена алтернатива, трябва отново да седнем заедно с тези хора. Едни избори обаче ще покажат дали тезите на десните партии са релевантни. Очаква се прекрояване на дяловото участие на партиите в парламента. Моите очаквания са, че ако качеството на управлението, което сме предложили в последните девет месеца е задоволително, всяка от партиите ще си запази позициите. Това ще бъде един политически урок за по-малките ни политически партньори. Видях в дебатите, че има липса на политическа мъдрост в част от договарящите се. Изпуснаха си нервите или целяха това”.

“Основният провал, за да се стигне до избори е политическата неопитност и некачественото управление”, обобщи финансистът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X