https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНиколай Василев: Добрите финансови министри не се измерват с повече раздадени пари

Николай Василев: Добрите финансови министри не се измерват с повече раздадени пари

“Държавата не е фалирала и няма да фалира, но това е така не заради нещата, които се случиха през последните 3 г., а заради предишните над 20 години”, заяви икономистът и бивш вицепремиер и министър в кабинетите “Сакскобургготски” и “Станишев” Николай Василев пред bTV.

“От най-задлъжнялата държава в света през 1997 г., ние станахме втората най-ниско задлъжняла държава в Европа през 2008-2009 г. и до скоро. През последните години тръгнахме обратно по пързалката надолу и ако така продължаваме, можем да имаме големи проблеми”, предупреди Василев. Той напомни, че е най-последователният критик на досегашната финансова политика от 2021 г. досега.

Василев обобщи политиката на последния финансов министър така: “Вземаме максимално големи дългове, правим максимално големи разходи, имаме огромни дефицити. Ако го нямаше Маастрихският критерий, който нарушихме няколко пъти през годините, щяхме да вървим към безкраен дефицит – 5-10%. Нулеви реформи и колкото повече харчим, толкова по-добре”.

“Добрите финансови министри не се измерват с това колко повече пари раздават и как фалират държавата. Досегашният финансов министър не е шампион по увеличение на пенсии, а правителството на Виденов, и накрая тогава финиширахме с пенсии по 2-3 долара”, обобщи Василев.

“Аз съм за това да се вдигат пенсии и заплати, но става не с дефицити и заеми, а с висок икономически растеж и инвестиции, за икономически политики, за които от години никой не говори – приватизация, концесии, публично-частно партньорство, преки чужди инвестиции и други”, допълни той.

“Когато всички политически партии поред нямат никаква визия за развитието на страната и не могат да доведат до край нито една реформа – съдебна и т.н., нулева реформа в държавата от години”, коментира още Василев.

Той критикува, че няма политики за справяне с демографската криза.

“Няма мерки за демографията, а резултатите са най-ниската раждаемост отпреди Втората световна война вероятно. Всяка година намалява раждаемостта, а през последната години пада докъм 50 и няколко хиляди и е между 2 и 8 хиляди по-ниска от предходната. През 80-те години 80-е беше 120 хиляди, в края на тройната коалиция беше 80 и няколко хиляди, сега е 50 и няколко хиляди. Какъв ръст? Това е лъжа, демагогия и некадърност”, коментира още бившият вицепремиер.

Той отново припомни мерките си за справяне с демографската криза.

“Вдигам заради инфлацията от 20 хиляди лева за новородено дете на 25 хиляди лева. Всички детски градини трябва да построят незабавно и веднага, кметът да не се занимава с друго. А детските надбавки да се вдигнат 4 пъти. Не казвам, че това ще роди 100 хиляди деца, но само искам да ви кажа, че ако не се родят 100 хиляди деца – тоест двойно от сега, вие може да нямате внуци и те да не живеят в България”, обърна се Василев към водещите.

“Държавата е абсолютно неподготвена за мигрантска вълна, а ние се занимаваме с пудели, пълен абсурд”, коментира Василев.

“След 5 г. няма да има никакво значение кой е бил в този служебен кабинет. Това са несъществени въпроси, а къде са другите въпроси, за които говорим”, попита той.

“През всички 6 избора се надявах на силно реформаторско прозападно правителство и продължавам да се надявам”, каза още Василев.

“Симпатизирам на г-жа Габриел, тя не заслужаваше това, което й се случи, тя можеше да бъде евентуално по-добър лидер, но цялата сглобка и целия хаос на последните години предопредели този резултат”, завърши Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X