https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортГригор Димитров се стреми към четвърти полуфинал в Шлема

Григор Димитров се стреми към четвърти полуфинал в Шлема

Григор Димитров е в стихията си. Когато започна пътя си на Australian Open преди седмица, Гришо заяви, че докато изпитва желание да играе, ще дава всичко от себе си, за да успее се върне отново възможно най-близо до тримата големи – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Може би тогава думите му звучаха по-скоро като пожелание, но няколко дни по-късно българинът даде ясен знак, че постигането на тази целта не е невъзможно.

След множеството предизвикателствата от миналия сезон и по-трудното възстановяване след коронавируса в Мелбърн, Димитров показва много силна игра. Във вторник сутринта предстои шестият му четвъртфинал в турнирите от Големия шлем. В него той ще се срещне със 114-ия в света Аслан Карацев. Мачът ще започне не по-рано от 6.00 ч. българско време.

Григор Димитров за четвърти път е сред осемте най-добри на Australian Open, като до момента вече веднъж е бил полуфиналист. Този сезон за пръв път той достигна до тази фаза, без да загуби сет.

Според собствените му думи началото е било едно от най-трудните в кариерата му, тъй като го изправи срещу шампиона от US Open 2014 и финалист от Мелбърн през 2018 г. Марин Чилич. След това той преодоля Алекс Болт (№166 в света), Роберто Баутиста-Агут (№16, след отказване във втория сет) и Доминик Тийм (№3).

Мачът с Карацев ще е 26-ият в основната схема на турнирите от Големия шлем, в който Димитров ще се изправи пред съперник извън първите 100. До момента българинът има 23 победи и две загуби. И двете поражения обаче дойдоха срещу Стан Вавринка през лятото на 2018 г., като двамата се срещнаха последователно на старта на “Уимбълдън” и US Open. В първия случай швейцарецът беше 224-и в света, а след това в Ню Йорк беше 101-и.

Съперникът му на Димитров от мача във вторник е част от най-голямата руска вълна в четвъртфиналите на турнирите от Шлема. Сега за пръв път в тази фаза има трима руснаци, като освен Карацев там са и Андрей Рубльов и Данийл Медведев, които ще играят един срещу друг в сряда. В четвъртфиналите има и трима играчи от Балканите – Димитров, Джокович (Сърбия) и Стефанос Циципас (Гърция).

При победа Гришо ще се доближи на стъпка от завръщане в топ 10, като ще си осигури поне 11-ото място в световната ранглиста след Australian Open.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X