https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКрум Зарков: В продължение на години Русе е неглижиран от централната власт

Крум Зарков: В продължение на години Русе е неглижиран от централната власт

Крум Зарков е роден през 1982 г. Завършил Университет “Париж 1 “Пантеон – Сорбона”, специалност международно публично право и право на международните организации. Работил е в комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Депутат от БСП в 44-ото, 45-ото и 46-ото НС, където беше член на правната комисия. Член е на Националния съвет на БСП.

-Г-н Зарков, 46-тото НС е вече в историята. Справка на Ruse.news показа, че вие сте най-работливият народен представител по отношение на русенския регион. Как си обяснявате този факт?

Не знам дали съм бил най-работливият. Истината е, че Русе има необходимост от активно представителство пред централните власти на всички нива. В този кратък мандат имаше две инициативи, които заслужаваха вниманието. Едната беше писмо на кмета на Русе, което той изпрати до всички депутати, дефинирайки най-общите проблеми на града, нуждаещи се от подкрепа от централната власт, за да бъдат решени. Другото беше инициатива на областния управител, който инициира работна среща…

-На която присъствахте само двама народни представители.

-Да, тя фокусираше вниманието на проблемите в региона. Моята работа може да бъде ситуирана между тези две инициативи, в идеята да работим заедно местна и централна власт за решаването на проблемите на града и областта. Стъпвайки върху тези проблеми и върху нашата собствена програма, се опитах да ги занеса там, където могат да бъдат решени. За съжаление страната ни продължава да бъде прекалено централизирана, твърде много зависи от София и твърде малко от местните власти. Не знам дали съм най-работливият, но това е пътят на съвместно действие и град като Русе има необходимост от много по-ярка видимост, за да бъде забелязан неговият потенциал от централната власт. Това е важно не само за Русе, но и за цяла Северна България и за цялата страна.

-От осем народни представители, избрани от Русе, само вие и Стефан Тафров от ДБ сте задали въпроси, свързани с региона. Как си обяснявате нехайството на останалите ви колеги?

-Това питайте тях. Зададох няколко въпроса и отговорите са много важни. Щастлив съм от отговора, който получих на въпроса за ерозията на Дунав край град Мартен, ситуацията е много тежка. Благодарение на този въпрос и вниманието, което обърнахме, МОСВ ще ги вкара в съответните планове, за да може да се предприемат конкретни действия. Не може хората просто да констатират година след година, че земята им изчезва под земята буквално. Нека да вкараме това в контекста на случващото се в България. Колкото и въпроса да сме задали депутатите и каквито и отговори да сме получили, тежките проблеми като замърсяването на околната среда, обезлюдяването, демографската криза, нуждата от нов модел за икономическо и устойчиво развитие, се нуждаят от устойчива и трайна политика. Има нужда от правителство и мнозинство в парламента, което не просто да реагира ситуационно на дадена криза, а да постави Русе и областта в центъра на своята регионална политика и със съответните инвестиции и време да развие този град, който може и трябва да бъде мотор на икономическо-културно развитие на цялата северна част на страната.

-Може ли да разчетем задаването на много въпроси за толкова кратко време като реванш или като мотивация пред избирателите след третото ви място на последните избори?  

-Аз винаги съм мотивиран да се доказвам и съм благодарен затова, че русенци три пъти ме изпращат в парламента. Да, може и така да разчетете тази активност. Аз така разбирам работата си. Народният представител има няколко задачи, една от тях е да създава закони, бях зам.-председател на Комисията по правни въпроси и съм отговорник на групата на БСП за законодателната дейност. Втората работа е да се упражнява парламентарен контрол, въпреки че нямаше действащо правителство…

-Имаше служебно, което отговаряше.

-Да и ние ги изслушвахме действително денонощно. Третият ни ангажимент е на регионалното представителство. Тук идват темите, за които говорим. Във всеки регион стоят различно, но ми се струва, че Русе остава извън полезрението на централната власт, необяснимо защо в продължение на години областта е неглижирана от централната власт с тежки последици за балансираното развитие на цялата ни страна. Вижда се, че потенциалът на града, географското му ситуиране, което е ключово – на кръстовището на няколко европейски транспортни коридора, реката, индустриалните му възможности… не само не се развиват, а и бяха съсипвани. Не знам дали е целенасочено или заради небрежност, но казусът с корабостроителницата е показателен за случващото се, сблъсъците около Дунарит са показателни  за случващото се. Вместо да се развива това, което има този град, то малко по малко се сриваше в последните години. Въпреки всичко Русе е онази точка в Северна България, която има потенциал да дърпа бързо напред, само трябва да се създаде качествена рамка за взаимодействие между местната и централната власт и да бъде обезпечена регионалната политика, включваща инфраструктура и дълбоки политики.

Срещаме се с вас след поредната ви обиколка в областта. Това означава ли, че ще бъдете отново водач на листата в Русе?

Аз съм в Русе всяка седмица от шест години. Бил съм преди да бъда депутат, ще бъда и след това. Нямам отговор на вашия въпрос на този етап, това ще се реши до ден, два.

Какви са очакванията ви за предстоящата кампания? Реалистично ли е да се борите за втори мандат?

Потенциалът на БСП в Русе е по-голям от един мандат – два, а защо не и три мандата са достижими цели и не трябва да се отказваме.

На фона на резултатите на ИТН и ГЕРБ, както и кандидатурата на собственика на “Еконт” от “Продължаваме промяната”, не смятате ли, че шансовете ви са по-малки?

-Не, шансовете ни не се определят от конкурентите. Те се определят от самия състезател, те са в наши ръце. Получихме сурови уроци, резултатът в Русе е отражение на националния резултат. Трябва общо да отскочим, затова има аргументи. Един от тях е в краткия живот на последния парламент. БСП показа с какво то има добавена стойност, каква е разликата между БСП и другите партии. Не говорим само за диалогичност и конструктивизъм, а за онази комбинация, която само ние притежаваме – на твърдо противопоставяне на предишния модел на управление, плюс познание как функционира държавата, какво и къде трябва да се промени, за да може тази промяна да не бъде само риторика, а да се транслира в конкретни действия, които да подобрят живота на гражданите.

Усещате ли все още подкрепата на ръководството на партията и на председателя Корнелия Нинова? През последните години имахте няколко сблъсъка, бяхте един от най-доверените й хора, зам.-председател на ПГ, но това се промени.

-Нито съм се идентифицирал като най-верен, нито днес ще се идентифицирам като най-остър дисидент. Винаги съм имал собствено мнение, съобразявал съм се, че съм част от един отбор. Политиката ми винаги е била такива въпроси да дискутирам там, където им е мястото – на партийните форуми. Понякога те излизат и извън тях, което е нормално. БСП е важна партия и хората се интересуват. Това, с което съм горд и се чувствам задължен, е подкрепата на русенските социалисти, която усещам всекидневно.

Снимка: БГНЕС

-Пиар ход ли беше предложението да се откажете от депутатското си място след изборите през юли и бяхте ли готов наистина да го направите?

-Разбира се, че бях готов. Изградихме доверие с русенските организации. Бях дълго време отговорник по партийна линия за областта като член на Изпълнителното бюро. След това работихме заедно като народни представители. Моята цел е тук заедно да постигаме по-големи резултати. Когато резултатите не са на лице, аз съм длъжен да поставя въпроса с отговорността на масата и да го решим заедно. Нито щях да се разсърдя, пак щях да съм в Русе, ако бяха решили, че друг от нашата листа ще изпълнява по-добре ангажиментите на депутат.

-Ако през следващите дни местните структури ви гласуват отново доверие и ви номинират за водач на листата, но не срещнете подкрепа на централно ниво, очаквате ли сътресения в структурата?

Няма да съм причина за сътресения. Аз съм тук с амбицията да съм фактор за по-добро представяне. В нормален диалог център-местно ниво ще се намери най-качествено решение.

По време на последната предизборна кампания посланията ви не стигнаха до избирателите. На каква кампания ще заложите сега?

-Резултатите го показват. Сега трябва да имаме предвид няколко фактора – това ще е третата кампания в рамките на годината, ще бъде кампания 2 в 1. Русенската организация застава твърдо зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. Като партия ние ще бъдем ангажирани и ще направим всичко възможно, за да убедим хората да подкрепят Радев-Йотова за втори мандат. Да не забравяме, че има нови политически играчи на сцената. Ще наблегнем още веднъж на нашите политически предложения, опитвайки се да променим начина, по който се проведоха последните две кампании – около личности, тяхното присъствие или отсъствие. Трябва да започнем да говорим за политика, за това, което трябва да се направи в образованието, в здравеопазването, по отношението на речния транспорт… Когато се говори за промяна, тя не е просто да смениш едни министри с други, една партия с друга. Трябва да се смени философията на управление. Философията трябва да е много по-лява, а методът – много по-честен.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X