https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРазследването "Tроловете на Путин" вече и на български

Разследването “Tроловете на Путин” вече и на български

Разследването “Tроловете на Путин” на финландската журналистка Йесика Аро излезе на български, съобщи издателство “Сиела”. Преводът е на Максим Стоев, а редактор – Димитър Николов.

Йесика Аро, която е живяла в Русия, описва реални истории от фронтовете на руската информационна война. Когато започва своето вече станало световноизвестно разследване за руските пропагандни тролове през септември 2014 г., тя е само на 33 години – млада жена, която мечтае за семейство и професионална реализация. След статията ѝ в обществената медия Yle обаче, посветена на въздействието на информационната война на Кремъл зад граница, срещу нея започва безпрецедентна кампания, целяща да изтощи психиката ѝ и да “запуши” устата ѝ. Заради безпрецедентния натиск е принудена да напусне родината си, но не спира разследването си.

В книгата си Аро осветлява редица фронтове на информационната война с Русия – още от времето на цветните революции в Източна Европа, през убийството на Сергей Магнитски, руската намеса в избирането на Доналд Тръмп, окупацията на Крим и Донбас, свалянето на малайзийския самолет над Украйна.

Намесени са имената на хора, които познаваме и от българския фронт на информационната война – като Александър Дугин и генерал Решетников, както и нашумялата и у нас преди година тема за закона “Магнитски”.

Базирайки се на интервюта с дипломати, журналисти, политици, сблъскали се с руската пропаганда, станали нейни жертви, не само във Финландия, но и в Литва, Беларус, САЩ, Швеция, Великобритания, Украйна, Йесика Аро чертае точна карта на влиянието на руската машина за тролове върху оформянето на общественото мнение.

“За да излезе една книга днес, тя се подготвя около година и половина-две, заради купуване на права, превод, редакция, печат и т.н. Така че тази книга няма нищо общо с войната в Украйна – тя има общо с войните в мирно време между хората. И особено у нас. Интернет троловете предизвикват конфликти, сеят съмнения, подозрения, рушат самата ни вяра в обективната реалност”, казва Захари Карабашлиев – главен редактор на издателство “Сиела”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X