https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПосмъртно удостояват Антоний Николов със званието „Почетен гражданин на Русе“

Посмъртно удостояват Антоний Николов със званието „Почетен гражданин на Русе“

Именитият русенски хоров диригент Антоний Николов Тодоров да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Русе“ предлага на общинските съветници кметът Пенчо Милков.

Роден през 1920 година в Търговище, хоровият диригент и педагог Антоний Николов свързва завинаги живота си с Русе. Името на Маестро Антоний Николов и до днес свързваме с разцвета на русенските училищни хорове от миналото столетие, с основания от него през 1982 г. Хор на момчетата при Общинския младежки дом, спечелил редица престижни награди у нас и в чужбина, както и с успехите на елитния и до днес Детски хор „Дунавски вълни“ – хоровата формация, която той развива вдъхновено в продължение на 16 години.

Само 2 години след като Маестро Николов поема ръководството на хора през 1969 г. Детският девически хор „Дунавски вълни“ печели златен медал от Третия републикански хоров фестивал, а 6 години след това, през 1975 г., под диригентството на своя Маестро, завоюва безапелационно и Първото място на най-престижния и тежък Международен хоров конкурс за полифонична музика в Европа – конкурсът „Гуидо Д’Арецо“, в Арецо, Италия – факт, който организаторите определят като „прецедент в историята на конкурсите“. Създадената от именития русенски диригент Антоний Николов хорова школа е безпрецедентен пример за професионална и човешка отдаденост на кауза, която за Русе е жива и до днес.

Това са част от мотивите, с които градоначалникът предлага на местният парламент да приеме предложението за удостояване на Маестро Антоний Николов със званието „Почетен гражданин на Русе“ – посмъртно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X