https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСтефан Янев разкри условието за подкрепа на ПП за правителство

Стефан Янев разкри условието за подкрепа на ПП за правителство

Към този момент има редица въпроси, които остават открити и неотговорени. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на “Български възход” Стефан Янев по повод предложената от “Продължаваме промяната” декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане, която депутатите трябва да обсъдят в петък.

На първо това е въпросът дали тази декларация отговаря на основния въпрос за съставяне на правителство е дали има мнозинство, дали тази декларация е в състояние да гарантира мнозинство от повече от 120 депутати. Това към момента не е ясно. За нас в основата на мнозинството е потенциално коалиционно споразумение, което гарантира кой носи отговорност, какви са механизмите за вземане на решения, какви са механизмите за взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт. В контекста на всички тези въпроси отговорът дали ще получи подкрепа или не, ще се разбере в близките дни. Нека да приемем, че по тази декларация все още се работи, има време за доизчистване на текстове, да се получи яснота на тези въпроси, за които стана въпрос и тогава ще преценим дали ще я подкрепим, заяви Янев.

Той уточни, че е готов за хипотезата, че третият мандат може да бъде връчен на “Български възход”. Когато дойде тази хипотеза, ще видим как ще я реализираме, посочи лидерът на партията.

Попитан механизмът на втория или на третия мандат би бил по-работещ при сегашната конфигурация в парламента, Стефан Янев коментира: “Механизмът на всеки един мандат би трябвало да бъде такъв, че да доведе до краен резултат. По крайния резултат ще разберем кой механизъм е бил по-работещ”.

В отговор на въпрос той уточни, че ако бъдат изчистени детайлите в предложената от ПП декларация, към които от “Български възход” имат претенции, е възможно да дадат подкрепа за документа.

По думите на Янев правителство на малцинството не би било работещо. Би било неустойчиво. То вероятно ще бъде заложник на плаващи малцинства, които във всеки един момент могат да променят перспективата за неговото съществуване, каза лидерът на “Български възход”.

За нас успешното създаване на конструкция, която е в състояние да излъчи правителство и да го избере, е наличието на коалиционно споразумение. Дали ние ще бъдем част от него или не, не е важно. Важното е да има такова коалиционно споразумение, с ангажимент кой носи отговорност за решенията и какъв е механизмът на решенията, заяви още Стефан Янев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X