https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков призова русенските депутати да инициират законодателни промени

Пенчо Милков призова русенските депутати да инициират законодателни промени

“Необходимо ни е законодателство, което да даде възможност на нашите полицаи да налагат на момента санкция на чуждестранните шофьори-нарушители. Това ще дисциплинира тези водачи на превозни средства. Нарушенията, които извършват в момента, ги приемам като обида за държавата”. Това каза днес кметът на Русе Пенчо Милков, който организира по този повод среща с представители на отговорните институции и русенски депутати, предава БТА.

Той коментира, че е доволен от срещата, тъй като е видял единодушие от народните представители от различните политически сили. По думите му сегашното Народно събрание може да приеме подобна законодателна промяна.

“Невъзможността на полицията да наложи на момента санкция на чуждестранните шофьори на коли и на камиони за нас като граничен град е изключителен проблем. В момента правните норми са от едно друго общество от 60-те и 70-те години”, каза Милков.

По време на срещата директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Николай Ненков обясни, че през миналата година година русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63.

Старши комисар Ненков разясни начина, по който се санкционират водачите. Той обясни, че при чуждестранните шофьори има изискване образуваното производство да бъде преведено на разбираем език. По думите му най-краткият срок за изпълнение на издаденото и връчено наказателно постановление е 14 дни. Няма и мярка за принуда шофьорът да бъде оставен на територията на България, за да се изпълни наказанието.

Депутатът Иван Иванов, който е заместник-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, обясни, че липсата на политическа воля е възпрепятствало досега приемането на изменение в закона за движение по пътищата.

“Радвам се, че на срещата тук и депутатите от другите политически сили са на мнение, че промяна е необходима. Надявам се, че това ще намери подкрепа и в пленарна зала, тъй като е изключително необходимо”, каза Иван Иванов.

Той обясни, че законопроектът е на МВР и е готов.

“Предстои да се запознаем подробно с него. Това, което имаме като първоначални данни, е именно облекчаване на режима и да бъдат налагани по-бързо санкции на чуждестранни шофьори- нарушители”, каза Иванов.

По време на дискусията управителят на Областното пътно управление Стамен Савов информира, че се очаква през тази година да бъде поставено началото на строителството на магистралата Русе – Велико Търново. Това ще облекчи трафика по главния път Русе-Бяла, наричан от русенци “път-убиец” заради честите катастрофи.

Савов обясни, че финансирането е осигурено по европрограма, има и избран изпълнител за първите два лота – Русе – Бяла и обход на Бяла.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X