https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДадоха Мария Габриел на прокуратурата

Дадоха Мария Габриел на прокуратурата

Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел е дадена на прокуратурата. Срещу нея е изпратен сигнал до главния прокурор Иван Гешев. В него се твърди, че докато тя е била евродепутат, е наела общинско жилище в София.

Договорът е бил подписан от самата Габриел е и е с дъщерна фирма на общинското дружество „Столични имоти“. Жилището се намира в елитния от времето на соца квартал „Лозенец“, с площ 128 квадрата. За обширния апартамент, бившата еврокомисарка е плащала наем от 400 лева.

През 2014 г. като общински съветник от БСП Николай Белалов пита в писмо кмета на Столичната община дали евродепутат наема общинско жилище. Официалният отговор от Йорданка Фандъкова е, че имотите на Столична община са във фондове със социални функции и некартотекирани граждани, в т.ч. и Мария Габриел, не ползват общинско жилище.

“За критериите беше обяснено, те се категоризират хората – самотни майки, възрастни хора, но отрече госпожа Габриел да ползва такова жилище. Това, което съм сигурен, е, че госпожа Фандъкова ме е излъгала”, коментира Николай Белалов.

Жителите в кооперацията знаят за общинските жилища, но не и кой точно живее в тях. Когато започва разследване от медиите по случая, Мария Габриел отговаря, че е помолила за помощ, за да “стокира” неща там.

“Когато Габриел обясни, тя каза, че много и е трябвало да стокира неща там. Това че има хора, които живеят в отвратителни условия и много им трябва жилище на поносима цена, за нея не е от значение. Точно тези, които разпродават жилищата, се оказва, че ползват именно такова жилище. Да не говорим за доходите. Тогава, като евродепутат, който е огромен, тя е решила там да си стокира нещата”, обясни Белалов.

Формално въпросният апартамент не попада към така изброените категории “общински жилища”, но пък е в капитала на търговско дружество, което реално е собственост на Столичната община.

“Мария Иванова Неделчева е била наемател на апартамент находящ се в гр. София, бул. “Никола Вапцаров” 25, собственост на “Заводпроект” ЕООД, съгласно сключен договор за наем от 01.10.2010 г. Наемната цена е определена съгласно експертна оценка на лицензиран оценител на пазарен принцип. Договорът е прекратен след подадено предизвестие на 11.04.2012 г.”, конкретизира в отговора си общината.

От ГЕРБ не коментират случая.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X