https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png

Гергьовден е

Днес се отбелязва Денят на св. Георги Победоносец – един от най-популярните светци в християнството и мъченик за Христовата вяра. Гергьовден е обявен за официален празник в Република България, за Ден на храбростта и Българската армия, както и за Празник на Русе.

Празникът е обичан и почитан в цяла България, тъй като Георги е най-популярното мъжко име в страната – носят го близо 145 хил. души. Общо имениците днес по данни на националната статистика са 208 хил. души.

Житието на светеца воин разказва, че по времето на император Диоклециан Георги бил войник. Едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Тъй като бил умен и способен младеж, императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той е християнин.

Когато се разбрало, императорът поискал от св. Георги да се отрече от вярата си, но той отказал. Заради това бил подложен на множество мъчения. След всяко от тях обаче оздравявал, защото сам Господ лекувал раните му с докосването си.

Св. Георги отговарял на измисляните нови и нови мъчения на императора с думите:
По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията

Бил обезглавен на 23 април 306 г. Най-известното чудо, извършено от св. Георги, е убиването на змея близо до град Вирит. Змеят изяждал всеки ден по едно от децата в града, докато светецът не го пробол с копието си. Заради чудото хората в града повярвали в Бога и се покръстили. От тук води началото си най-популярното изображение на светеца по иконите – на бял кон с копие в ръка и змей в краката.

Денят на храбростта

Празникът на воина св. Георги се отбелязва като Ден на храбростта и българската армия. Традицията води началото си от 1880 г., когато с указ княз Александър Батенберг постановява честването му.

Той ще бъде отбелязан в столицата с водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на незнайния воин.

Гражданите, които желаят да присъстват, ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. “Раковски” и ул. “Оборище”, при ул. “Париж” и ул. “Шипка” и при южната страна на храм-паметника “Св. Александър Невски”. Те ще бъдат проверявани с металдетектори за огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Традиционният военен парад няма да се състои заради съвпадението на празника с най-големия християнски празник – Възкресение Христово.
“Даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници, обясни военният министър Атанас Запрянов. В последните пет години парад имаше само веднъж – през 2023 г. Преди това три години той беше отменян заради ограниченията срещу разпространението на COVID-19.

Празникът на пролетта

Гергьовден е един от най-тачените празници в българския обреден календар. Фолклорът пази отглас от почитта към него в народните песни:
Личен ден Великден, дваж по-личен – Гергьовден

Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (в народните вярвания той побеждава ламята и отключва изворите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. С този празник започва стопанската година. Коли се агне и се отправят молитви за плодородие.

Според народната традиция празничната трапеза за Гергьовден се прави на открито – “на зелено”. Обичайно на масата на този ден се слагат печено агнешко, обредни хлябове, прясно издоено мляко и сирене.

Имен ден празнуват: Георги, Ганка, Гинка, Гергана, Ганчо, Галя, Гергин.

Над 5000 русенци празнуват имен ден на 6 май, когато отбелязваме един от най-големите пролетни празници – Гергьовден.

Това показва справка на отдел „Гражданско състояние” в Община Русе. Най-много на територията на Община Русе са мъжете, носещи името на светеца – Георги. Те са 3355. С името Галин са 131 русенци, Ганчо се казват 75 представители на силния пол, Гошо – 10, Жорж – 7, Жоро – 22, Гани – 4, Геро – 2.

Дамите, наречени Галина са 1 037, Галинка – 31, името Гергана носят 520 жени, а 388 се казват Гинка, Гина – 147, Галя – 325, Ганка – 175, Гана – 55, Геновева – 85, Гергина – 43, Жоржета – 10. Има дори една жена с името Гюргелена.

Общо в страната именниците са 239 062, като 166 017 са мъжете с името Георги, а 28 143 са жените с името Гергана. Георги е било най-популярното мъжко име в 15 области на страната през 2016 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X