https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedМинистър Ангелов с остър коментар за колективната оставка на проф.Паскалев и екипа...

Министър Ангелов с остър коментар за колективната оставка на проф.Паскалев и екипа му

Не мога да разбера как един лекар може да настоява да държи своите пациенти на място, което е опасно за техния живот и здраве и как отказва да премести тяхната документация на безопасно място!

Така коментира министърът на здравеопазването, проф. д-р Костадин Ангелов, колективната оставка на епипа на Клиниката по нефрология към Александровска болница.

„Към настоящия момент, целият регистър на бъбречно трансплантираните е преместен в клиниката по нефрология, която се намира на Арката и там ще бъде абсолютно безопасно за тези хора, тъй като там входовете са такива, че няма да позволят смесване на потоците с пациентите от Ковид. В сградата, където беше клиниката по нефрология и трансплантация ще се лекуват само пациенти с Ковид, които са положителни и доказани.“

Според министър Ангелов, ако Диспансерът беше останал в сградата на Александровска болница, това би било изключително опасно за живота и здравето на трансплантираните и хората, които подлежа на такъв тип лечение и мониториране. Те са с подтиснат имунитети и да стоят в сграда, в която има един асансьор и да се смесват потоците, е опасно за техния живот и здраве.

„От моята проверка стана ясно, че всъщност е имало нежелание на административното ръководство на Клиниката да се премести в посочената от ръководството сграда по различни причини. Не бих искал да ги тълкувам, не мога да навляза и в детайлите, защото аз, като лекар, не мога да разбера как един лекар може да настоява да държи своите пациенти на място, което е опасно за техния живот и здраве и как отказва да премести тяхната документация на безопасно място.“

Министър Ангелов уточни, че е обсъждано преместване на друго място, различно от настоящото, но и този вариант е бил отхвърлен.

„За мен по-скоро става въпрос за лични мотиви в действията на административното ръководство на Клиниката по нефрология към Александровска болница.“

Проф. Ангелов каза още, че протоколите за лекарствата на бъбречно трансплантираните пациенти са удължени и мястото е вече определено, а през почивните дни представители на трансплантираните и от Пациентска организация са одобрили условията.

На въпроса, дали колективната оставка на проф. д-р Емил Паскалев и екипът му е нарушаване на Хипократвата клетва, министърът отговори, че това е решение, което ще вземе Лекарският съюз ако се сезира или самосезира Етичната комисия.

 

Нова България

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X