https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2022Цяла минута отне на Анатоли Станев да гласува пробно на машина

Цяла минута отне на Анатоли Станев да гласува пробно на машина

Цяла минута отне на Анатоли Станев да гласува пробно на машина

Около минута отне на областния управител на Русе Анатоли Станев пробното машинно гласуване. Той се възползва от възможността да гласува с демомашина по-рано днес в Районната избирателна комисия /РИК/.

Областният управител апелира повече граждани да отделят време и преди изборите на 2-и октомври да се запознаят отблизо с електронните устройства и тяхното функциониране. Припомняме, че до 29-и септември включително всеки желаещ ще може да направи това в РИК.

От РИК предупреждават, че картата трябва да се постави в машината със златния чип нагоре. Тя трябва да бъде натисната почти до средата, докато се усети леко щракване. Така машината ще бъде активирана за гласуване. На екрана следва да се появи надпис „Моля, изчакайте“, което означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина, която изглежда по абсолютния същия начин като хартиената. Съветите на специалистите са тя да бъде разгледана спокойно и ако номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото съответното лице иска да даде гласа си не е на първа страница, то да се натисне бутона „следваща стр.“ в долната част, което ще позволи отваряне на втората страница.

Изборът трябва да бъде извършен чрез лек натиск с пръст върху екрана. Направеният избор ще бъде маркиран с „X” и ще стане по-тъмен от останалите. По същия начин стоят нещата и при отбелязването на преференция, като там номерата започват от 101. След направения избор е необходимо да се натисне бутона „преглед“ в долния край на екрана.

Това ще даде възможност да се видят номера на партията или коалицията, както и имената на кандидата при гласуване с преференция. Ако всичко е наред се избира бутона „гласуване“, за да се приключи даването на гласа.

В случай, че гласоподавателят установи, че не е отбелязал правилно избора си или иска да промени вота си, ще трябва да избере бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Тази опция ще върне лицето в първа страница от бюлетината. Отново ще е нужно да се извърши преглед и да се избере бутна „гласуване“. След това машината ще разпечата разписка с вота на избирателя.

Тя също трябва да бъде проверена от лицето, упражняващо правото си на глас и съответно да бъде сгъната с теста навътре. Гласоподавателят следва да извади картата и да я върне на член на секционната избирателна комисия. Колкото до разписката от устройството тя трябва да бъде пусната в урната, а след това гласоподавателят да се подпише в избирателния списък, че е гласувал и да си вземе личната карта, която е оставил на секционната комисия при вземането на смарт картата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X