https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Ива Митева разобличи лъжите на "Продължаваме промяната"

Ива Митева разобличи лъжите на “Продължаваме промяната”

Водачът на листата на “Има такъв народ” Ива Митева разобличи лъжите на “Продължаваме промяната”. В интервю за Ruse.news бившият председател на Народното събрание разкри как от ПП си приписват заслуги.

“Видях предизборна реклама на “Продължаваме промяната”, която предразполага избирателите пред избора 12 години кражба или да продължи промяната. Нека да напомним, че през тези 12 години не са управлявали само ГЕРБ, но и “Демократична България”, които управляват с ГЕРБ през 2016 година, когато бяха “Реформаторски блок”. БСП беше управляваща партия през 2014, спомнете си белия автобус. Кирил Петков казва да спрем 12-годишната кражба, а в същия момент се е прегърнал с ДБ и БСП, които са част от целия този модел. Хората не смятам, че забравят толкова бързо. Онзи ден участвах с ДБ и БСП на дебат в бТВ, където през зъби Явор Божанков ми каза, че сме смъкнали тази коалиция и сме ги пратили на избори. След като сме мафия и ни го повтарят всеки ден, защо искат да са с мафията в коалиция? Нали искат да се борят с корупцията? Има толкова много противоречия, не го разбирам този човек. Този начин на говорене трябва да приключи, избирателите се измориха. Може би ще ходим на избори, докато хората не излязат на улицата”, заяви Митева.

Според нея цялата кампания е изтъкана от лъжи. “Ще дам пример  с болницата в Ямбол от миналата година, когато отидохме за първи път с моите колеги. Ямболската болница беше затънала, отидохме, разговаряхме с управителя, обадих се в Министерство на финансите, за да придвижат процедурата за отпускане на средствата и изведнъж там се появи автобусът на “Продължаваме промяната” да си правят пиар. Изведнъж БСП, които имат дългогодишен депутат – Кристиан Вигенин, се събудиха и започнаха да милеят за ямболската болница. Тоест те ни откраднаха случая. Аз не искам да се кича с този случай, въпросът е проблемът да бъде решен, но те с години нищо не са правили и в момента, в който се намесихме, те си го сложиха на ревера”, продължи водачът на ИТН.

“Хвалят се навсякъде, че са повишили пенсиите. А това беше социалната политика на БСП. Те я откраднаха и не знам БСП не го ли разбира това. Попитах Божанков в дебата как реагирате на това, а той нищо не можа да ми отговори. Едните са с 26 гласа, другите са с 67 гласа, не могат да повишат нищо. Това беше политика, която беше благодарение на цялото НС, беше прието с огромно мнозинство”, категорична е Митева.

“Направихме детските градини безплатни. Всъщност законопроектът за прогресивното подоходно облагане, с който всъщност се променя Закона за местните данъци и такси, е на Любомир Каримански и група народни представители. В случая трябва ние да си го сложим на ревера и да се похвалим, че ние сме го направили. Да, законопроектът е подписан от колеги от ПП. Коректното е да се каже, че е предложено, инициирано, участвано е. Виждате за каква подмяна говорим”, изтъква още тя.

“Слушах едно интервю на образователния министър Денков, който казва, че е повишил хранодена в студентските столове и повишили докторантските стипендии. Та те гласуваха против в Комисията по бюджет и финанси.  Как са го направили, като те го спряха?”, пита се бившият шеф на НС.

“Парите за висшето образование по същия начин. Аз внесох закона, за да може парите да стигнат до висшите училище, а те се опитаха от 100 кладецена вода да извадят, за да не се случи. Накрая, за да си го препишат, го сложиха в законопроекта за държавния бюджет и то отново нескопосано направено. Тези хора нямат нищо свое. Откраднаха социалната политика на БСП, откраднаха нашата програма. 90% от коалиционното споразумение е нашата програма, те дори нямат такава”, продължи Митева.

“Ами да погледнем съдебната реформа. Ние от 45-ия парламент говорим за антикорупционното законодателство. Това е и темата на колегите от “Демократична България”. Неслучайно ние не внесохме нищо в последния парламент, защото смятахме, че те имат министър на правосъдието и е редно той да инициира тези поправки. Накрая си пришиха тези опорки за борбата с корупцията, внесоха един закон, който беше изключително ниско качество и щеше да създаде много проблеми, ако беше приет. На всичкото отгоре предложиха Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и настояваха да го подкрепим. Първо законът не е приет, нямаме структура, но ще избираме председател. Те го предлагат за председател на Комисията за противодействие на корупцията. И тук става интересно! Законът за противодействие на корупцията става след това Закон за отнемането на незаконно придобитото имущество.  Тоест комисията, на която Бойко Рашков щеше да стане председател, трябваше да стане Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Така той нямаше да оглави антикорупционната комисия изобщо. Дори и тук не са помислили какво ще се случи като резултат. Може би целта беше Бойко Рашков да бъде разкаран. Това усетих и на коалиционния съвет. Те работят като предприемачи, опитват се да вземат максимално много пазарен дял. А това какво говорят, какъв е резултатът постигат, може ли да се получи… Видяхме, че за седем месеца нищо не направиха”, заявява Ива Митева.

“Когато говорим за промяна и за нов морал, трябва да споменем  Иван Христанов и случая с Кресненското дефиле. Доколкото имам инфоррамия той е бил в колата. Защо той нямаше доблестта да излезе и да потвърди, че е бил там? Омръзна ми отговорността да се носи от друг. В случая отговорността ще я понесат хората, които работят в НСО. Като охранявано лице много добре знам, че ако охраняваното лице на даде команда и не каже не пускайте звуковите сигнали и светлините, карайте бързо или бавно, няма как дори да имате лична охрана, тя да не се съобрази с вас. Много пъти съм казвала на момчетата, че не искам да ни виждат как караме бързо.  Бори се уж срещу корупцията на “Капитан Андреево”… Всъщност първият, който изнесе информацията за корупцията на границата, беше Любомир Каримански в един сутрешен блок по време на миналата предизборна кампания. Тогава той също получи един неприятен смс. Цялата папка беше предадена на Асен Василев и те отново използваха информацията, за да си правят пиар, а сигналът тръгна от нас. Нека хората да си направят изводите. Крадат от партньорите, крадат от останалите партии, без да имат нещо градивно. Това е тревожно и трябва да бъде спряно”, смята тя.

“Това, което се наблюдаваше в парламента, не бяха “А” отборите. Многократно задавах въпроса на Кирил Петков дали това е “А” отборът. Защото ако това е основният отбор, не ми се мисли какъв ще е треторазрядният. Много от хората ги познавах и съм работила с тях и знам на какво професионално ниво са. Наистина за мен беше учудващо да видя такива хора на толкова високи позиции в държавата. Това, което виждахме, беше култ на некомпетентност. Управление от най-неспособните и най-некомпетентните. През 1916 година е прозвучало във френския парламент: “Който и да е годен за каквото и да е, може да бъде поставен където и да е, когато и да е”. Това видяхме в това управление и ние много силно се противопоставихме. Противопоставихме се силно и на нашите министри при назначениеята, за да се намерят най-качествените хора. Все повече си припомням разказа “Пази, Боже, сляпо да прогледа”. Тези думи прозвучават като нравствена присъда на самозабравилия се Кирил Петков и са доказателство за неговото духовно падение. Вярвам че хората ще направят правилния избор. Правата и интерисите на хората трябва да се защитават. Много ми се иска в Русе да бъде направен един съвет, в който да влязат утвърдените  хора от всички професии, за да може да се работи за по-доброто съществуване на русенци”, допълва Ива Митева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X