https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИван Белчев притеснен от новия завод за батерии в Гюргево

Иван Белчев притеснен от новия завод за батерии в Гюргево

Русенският депутат от ДБ Иван Белчев обяви в социалните мрежи, че е инициирал проучване по темата заради бъдещия завод за батерии в Гюргево.

“Инициирах проучване чрез министъра на Външните работи за инвестиционно намерение в района на Гюргево, Румъния за завод за производство на батерии за автомобилната индустрия, включително и фабрика за рециклиране на подобни стари батерии.

Заради произтичащите опасения за потенциално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле, Министерство на външните работи е провела разговор с председателя на Окръжния съвет на Гюргево. Последният е потвърдил, че действително е налице подобно инвестиционно намерение, но все още няма реални дейности по неговата реализация, освен че е определен терен (възможна локация се спряга площадката на някогашния завод “Верахим”). Предстои компанията Avesta Battery & Energy Engineering да внесе официално искане за инвестицията с конкретни технически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за въздействие на инвестицията върху околната среда, съгласно румънското законодателство и процедури.

Към настоящия момент все още няма такава оценка за въздействие върху околната среда, поради което румънската страна не разполага с данни, които да ни предостави, за евентуални екологични вреди и за трансгранично замърсяване, произтичащи от инвестиционното намерение.

Следва да се има предвид, че Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, също предвижда процедура, според която румънската страна ще трябва да изпрати официална нотификация до българската страна с техническите параметри и разяснения по този проект, а българската страна на свой ред би следвало да изпрати свои евентуални коментари или възражения, ако има такива. За горната процедура по Конвенцията Espoo в България отговаря Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и чрез него се оформя цялата документация.

Русенци очакваме областния управител на Русе да ни запознава с актуализации по темата, защото той е в постоянен контакт и дискусия с румънските власти.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X